ΓΙΑΤΙ ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ


Η πρώτη μέρα του Μαρτίου ήρθε και σύμφωνα με την παράδοση μια μέρα πριν καλωσορίσουμε τον Μάρτιο φτιάχνουμε το γνωστό σε όλους μας βραχιολάκι του Μαρτη ή αλλιώς Μαρτίτσι ή Μαρτιά το οποίο συνήθως το κρατάμε μέχρι να τελειώσει ο μήνας.

Το έθιμο του Μαρτη έχει τις ρίζες του από την Αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα ξεκίνησε από τα Ελευσίνια Μυστήρια. Τότε οι Μύστες έδεναν μια κλωστή την ‘Κρόκη’ στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι που συμβόλιζε την αγνότητα και έφερνε τύχη.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τις ακτίνες του Μαρτιάτικου ήλιου, οι οποίες θεωρούνται πολύ επιβλαβείς. Από τα παλιά τα χρόνια λοιπόν οι μητέρες έφτιαχναν το βραχιολάκι Μαρτη με άσπρη και κόκκινη κλωστή και το φορούσαν στα παιδιά τους. Ο Μάρτης μπορεί να φορεθεί είτε σαν βραχιόλι στον καρπό, είτε σαν δαχτυλίδι ή ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού για να μην σκοντάφτει ο κάτοχος του.

Πως να το φτιάξετε:

Υπάρχουν δυο εύκολες εκδοχές για να φτιάξετε τα κλασσικά βραχιόλια του Μαρτη, θα χρειαστείτε σίγουρα κόκκινη και λευκή κλωστή ή κορδόνι.

  1. Η πρώτη εκδοχή και η πιο εύκολη είναι να στρίψετε τις κλωστές και να τις δέσετε στο χέρι.
  2. Η δεύτερη εκδοχή είναι να πλέξετε τις κλωστές όπως ακριβώς κάνετε για να φτιάξετε ένα κοτσιδάκι, μπορείτε να τοποθετήσετε στην άκρη και ένα ματάκι.
πηγή εικόνας:mothersblog.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *