Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ


Το παιχνιδι μπορεί να γίνει το σημείο επαφής που μπορεί να φέρει την αρμονία, την κατανόηση και την επικοινωνία μεταξύ των γονιών και των παιδιών. Μέσα από το παιχνιδι ανοίγονται οι δρόμοι για συναισθηματική επικοινωνία και αμοιβαία χαρά και ικανοποίηση.

Οι γονείς θα πρέπει να δώσουν πολύ μεγάλη σημασία στην συμμετοχή τους στο παιχνιδι μαζί με το μωράκι τους, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό.

Με το παιχνιδι οι γονείς:

  • Θα μπορέσουν να αναπτύξουν μια πολύ καλή σχέση με το παιδί τους, από τους πρώτους κιόλας μήνες.
  • Θα προσφέρουν στο παιδάκι τους ένα περιβάλλον γεμάτο κίνητρα και δράση.
  • Ένα τέτοιο περιβάλλον θα βοηθήσει το παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
  • Επιπλέον όταν οι γονείς συμμετέχουν στο παιχνίδι του, το παιδί αισθάνεται ότι το υπολογίζουν και φυσικά θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί κάθε ερέθισμα που θα του δίνετε.

Θα πρέπει οι γονείς να μην θεωρούν το παιχνιδι σαν μια παραπάνω έγνοια αλλά σαν μια σημαντική ανάγκη να συνυπάρξουν με το παιδί τους. Το παιδί χρειάζεται ένα σύντροφο στο παιχνίδι. Οι γονείς θα πρέπει να δημιουργούν και να βοηθούν το παιδί να οργανώσει το παιχνιδι του και μέσα από αυτό και τον εαυτό του, θα πρέπει να προσέξετε όμως να μην επιβάλλετε εσείς τις δικές σας επιθυμίες και ανάγκες αλλά να ακολουθήσετε τις επιθυμίες, τον αυθορμητισμό και την πρωτοβουλία του παιδιού.

Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους του γονέα πάνω στο παιχνιδι του παιδιού είναι να παρακολουθούν την προσπάθεια και την πρόοδο του παιδιού και να το ενθαρρύνουν και να τον επαινούν όταν καταφέρνει κάτι. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να συνεχίζει αυτό που κάνει με περισσότερο ζήλο.

πηγή εικόνας:taxydromos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *