ΜΗΝ ΓΕΜΙΖΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΕΝΟΧΕΣ


Σίγουρα τα παιδιά είναι αρκετά ατίθασα και ζωηρά, πράγμα που σημαίνει ότι θα σας βγάλουν πολλές φορές έκτος εαυτού.

Όμως εδώ είναι και το κομβικό σημείο που όλοι οι ενήλικες και κυρίως οι γονείς πρέπει να προσέξουν, διότι πάνω στο θυμό μας μπορεί όλοι να ξεφύγουμε και να πούμε πράγματα που δεν πρέπει, συνηθισμένες φράσεις που λένε οι γονείς πάνω στον εκνευρισμό τους και δημιουργούνε μεγάλη ανασφάλεια και ενοχες στο παιδί είναι: ‘είσαι κακό παιδί με στεναχώρησες’, ‘εγώ κάνω τα πάντα για σένα και εσύ με στεναχωρείς ή δεν είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου’, ‘δε σε θέλω για παιδί μου’.

Φυσικά και ένας γονιός θα πρέπει να λέει την αλήθεια στο παιδί για το πως ένοιωσε με την συμπεριφορά του αλλά θα πρέπει να προσέχει τον τρόπο που χρησιμοποιεί ώστε να περάσει τα μηνύματα που πρέπει. Το λάθος των γονιών είναι ότι δυσκολεύονται να διαχωρίσουν αυτό που κάνει το παιδί από αυτό που είναι, δίνοντάς του ένα λανθασμένο μήνυμα, όπως: ‘Δεν έκανες τα μαθήματά σου, άρα είσαι κακό παιδί’. Είναι προτιμότερο να λέμε στο παιδί μας ‘αυτό που έκανες ήταν κακό’.

Βοηθήστε το παιδί να τοποθετεί οτιδήποτε του συμβαίνει στη σωστή του διάσταση, διότι πολλές φορές τα παιδιά έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό τους και όταν τα γεμίζουμε με ενοχες οι απαιτήσεις αυτές τα κάνουν να ντρέπονται και να μετανιώνουν για κάποια πράξη που στην ουσία δεν υπήρχε λόγος.

πηγή εικόνας: psychologized.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *