ΝΕΟ ΜΩΡΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ


Η ευτυχία και η χαρά για ένα νέο μωρο στην οικογένεια είναι δεδομένη, είναι όμως πολύ πιθανό το πρώτο σας παιδί να μη δείχνει πρόθυμο να μοιραστεί τον ενθουσιασμό του. Θα πρέπει να το βοηθήσετε να κατανοήσει τι σημαίνει ο ερχομός ακόμα ενός μωρού στην οικογένεια, έτσι ώστε να μειωθεί το άγχος όλων και το παιδί να δεχθεί τις επικείμενες αλλαγές στην ζωή του με χαρά και μεγάλη προσμονή.

Μερικά παιδιά δυσκολεύονται να δεχθούν τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια, οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής:

  • Το παιδί είναι ιδιαίτερα προσκολλημένο στην μητέρα του.
  • Η προσωπικότητα του παιδιού καθορίζει και πως αντιδρά στις νέες συνθήκες.
  • Το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Ένα μεγαλύτερο παιδί δέχεται πιο εύκολα το μοίρασμα χρόνου των γονιών σε σχέση με ένα μικρότερο.
  • Η ένταση και το στρες μέσα στην οικογένεια, δυσκολεύουν και το ίδιο το παιδί να προσαρμοστεί.

Πότε να ανακοινώσετε στο παιδί ότι περιμένετε καινούργιο μωρο;

Αυτό είναι απόφαση καθαρά των γονιών. Πολλοί γονείς επιλέγουν να το πουν σχετικά γρήγορα από το πρώτο τρίμηνο άλλοι γονείς το αφήνουν για αργότερα.

Το πόσα πράγματα θα μπορείτε να πείτε στο παιδί σας για το νέο μωρό στην οικογένεια εξαρτάται κυρίως από την ηλικία που έχει το παιδί. Στη συνέχεια εξαρτάται και από το ενδιαφέρον που θα δείξει το παιδί, αν το παιδί ενδιαφέρεται και ρωτά τότε θα πρέπει να δοθούν λογικές κατανοητές απαντήσεις. Βοηθήστε το παιδί να νοιώθει ότι συμμετέχει μαζί σας στη διαδικασία της εγκυμοσύνης. Μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Δείξτε στο παιδί μερικές φωτογραφίες όταν ήταν το ίδιο μωρο. Για να καταλάβει ότι το μωράκι που θα έρθει δεν είναι αμέσως έτοιμο να παίξει μαζί του.
  • Αν έχετε φίλους που γέννησαν πρόσφατα επισκεφτείτε τους με το παιδί σας. Εξηγήστε του πως περίπου θα είναι το καινούργιο του αδερφάκι.
  • Αφήστε το παιδί να ακουμπά την κοιλιά σας, να της μιλά, να της τραγουδά, και σκεφτείτε αν θα μπορούσε να παρευρεθεί σε κάποιο ραντεβού σας με τον γυναικολόγο, ώστε να δει το μωρο από τον υπέρηχο.
  • Αφήστε το παιδί να βοηθήσει στην προετοιμασία της βαλίτσας με τα ρούχα που θα πάρει η μαμά στο μαιευτήριο.
  • Ρωτήστε το παιδί να πει την γνώμη του για το όνομα που θα πάρει το νεογέννητο μωρο.

 

πηγή εικόνας:ladylike.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *