ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΒΡΕΧΕΙ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ;


Έχει συμβεί πολλές φορές παρόλο που το παιδί έχει κόψει καιρό την πάνα του να εξακολουθεί να βρέχει το κρεβατάκι του ή πιο σωστά να έχει νυχτερινη ενουρηση. Πολλές φορές οι γονείς αναρωτιούνται αν πρόκειται για ένα ατυχές γεγονός ή για κάποιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η νυχτερινη ενουρηση έως την ηλικία των 5 ετών θεωρείται φυσιολογική, τα παιδιά χρειάζονται κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια για να μάθουν να ελέγχουν την κύστη τους. Φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που η νυχτερινη ενουρηση οφείλεται σε κάποιο οργανικό ή ψυχικό πρόβλημα και απαιτείται η βοήθεια ενός ειδικού για την αντιμετώπιση του, αλλά δεν θα πρέπει να ανησυχείτε γι’αυτό διότι αυτά τα περιστατικά συνιστούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Η νυχτερινη ενουρηση στην παιδική ηλικία συνήθως οφείλεται σε τρεις πιθανούς λόγους:

1. Το παιδί κοιμάται πολύ βαριά και δεν μπορεί να ξυπνήσει για να ουρήσει.

2. Στον ύπνο η κύστη του παιδιού κάνει υπερβολικές συσπάσεις μόνη της.

3. Το βράδυ παράγονται παραπάνω από τα φυσιολογικά ούρα.

Μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιες απλές τεχνικές για να βοηθήσετε το παιδί να το ξεπεράσει και να μην του συμβαίνει τόσο συχνά:

  • Φροντίστε το παιδί να ουρεί πριν πέσει για ύπνο.
  • Μάθετε στο παιδί να χαλαρώνει και να μην βιάζεται κατά την διάρκεια της ούρησης, όταν δεν βιάζεται θα αδειάζει καλύτερα την κύστη του.
  • Να μην δίνετε πολλά υγρά στο παιδί πριν από τον ύπνο, χωρίς ωστόσο να υπερβάλλετε.
  • Φροντίστε να είναι εύκολο για το παιδί να πάει στην τουαλέτα το βράδυ, αν χρειαστεί αφήστε κάποιο φως αναμμένο στο διάδρομο.
  • Μην τιμωρείτε το παιδί σε περίπτωση που βρέξει το κρεβάτι του, μην το ειρωνεύεστε και κυρίως μην του δημιουργείτε ενοχές.
  • Μη μιλάτε για το πρόβλημα του παιδιού μπροστά σε άλλους.
  • Παρακολουθήστε κάθε πρωί το κρεβάτι του παιδιού και επιβραβεύστε τις στεγνές νύχτες.
πηγή εικόνας: mama365.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *