ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ;


Όταν κάποιος είναι γονιός είναι φυσικό να αναρωτιέται από ποια ηλικία το παιδι μπορεί να μείνει μονο στο σπιτι, πόσο ασφαλές είναι μια τέτοια κίνηση; Ωστόσο είναι ένα βήμα που κάποια στιγμή θα συμβεί, η ηλικία βέβαια που θα συμβεί αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια και φυσικά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι η σωστή προετοιμασία του παιδιού από τους γονείς. Θα πρέπει να αναρωτηθείτε εάν το παιδί θέλει να μείνει μονο του στο σπίτι ή αν δεν το επιθυμεί αυτό και νοιώθει ανασφάλεια. Εάν το παιδι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο τότε μην το πράξετε ούτε για 5 λεπτά πχ να πεταχτείτε μέχρι το φούρνο. Σε αυτή την περίπτωση ή θα πάρετε το παιδι μαζί σας ή θα ζητήσετε βοήθεια από κάποιον να τον προσέχει.

Ένα δεύτερο και εξίσου σημαντικό βήμα είναι να εξετάσετε κατά πόσο το παιδι είναι ώριμο ώστε να μπορέσει να διαχειριστή κάποιες δύσκολες καταστάσεις εάν τύχει και συμβούν την ώρα που θα βρίσκεται μονο του στο σπιτι. Ποιες είναι αυτές; Εάν είναι ικανό να κάνει σωστή χρήση ηλεκτρικών συσκευών, να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει την πόρτα, να έχει ψύχραιμη αντίδραση σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς ακόμα και κάποιου πιθανού τραυματισμού που μπορεί να του συμβεί μέσα στο σπιτι. Να γνωρίζει ότι αποφεύγουμε οποιοδήποτε διάλογο με αγνώστους είτε στην πόρτα είτε στο τηλέφωνο.

Είναι βασικό όλοι οι γονείς πριν αφήσουν το παιδι μονο στο σπιτι να έχουν ένα φύλλο δίπλα στο τηλέφωνο με όλα τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

Τέλος όσο ώριμο και να είναι το παιδι σας από την στιγμή που το αφήνεται μονο του στο σπιτι είναι βασικό να ελέγχεται με συχνά τηλεφωνήματα την κατάσταση.

 

πηγή εικόνας:jillhavern.forumotion.net

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *