ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΛΟΞΙΓΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Ο λόξιγκας είναι το αποτέλεσμα επανειλημμένων συσπάσεων του διαφράγματος, κάθε σύσπαση συνοδεύεται από το απότομο κλείσιμο τον φωνητικών χορδών και με τον τρόπο αυτόν παράγεται ο χαρακτηριστικός ήχος του λοξιγκα που όλοι γνωρίζουμε.

Ο λόξιγκας είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε παιδιά και σε μωρά και σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ακόμα και στην εμβρυϊκή περίοδο κατά τους τελευταίους μήνες της κυήσεως. Η διάρκεια του λοξιγκα συνήθως κρατάει από 5-15 λεπτά, τα επεισόδια σε παιδιά συνήθως είναι παροδικά και υποχωρούν μόνα τους χωρίς αγωγή.

Ποιες όμως είναι οι αιτίες που προκαλούν λοξιγκα στα παιδιά;

1. Στα μικρά παιδιά η συνεργασία μεταξύ στομάχου και εντέρου δεν είναι ακόμα ώριμη, η βαλβίδα που κλείνει μεταξύ στομάχου και οισοφάγου δεν κλείνει ακόμα τέλεια και γι’αυτό μετά την λήψη φαγητού μπορεί να εμφανίσουν λοξιγκα.

2. Το πολύ ζεστό ή το πολύ κρύο γάλα.

3. Η πάρα πολύ γρήγορη λήψη τροφής δημιουργεί αεροφαγία με αποτέλεσμα να προκαλεί εύκολα λοξιγκα.

4. Απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάνει το μπανάκι του ή όταν γίνεται η αλλαγή της πάνας.

5. Το πολύ έντονο κλάμα για αρκετή ώρα ή ακόμα και το έντονο γέλιο.

6. Καθώς επίσης μπορεί να προκαλείται και από παθολογικές καταστάσεις.

Τρόποι για να σταματήσετε το λοξιγκα του παιδιού:

  • Αν είναι μωράκι τοποθετήστε το στον ώμο σας και τρίψτε ή χτυπήστε ελαφριά την πλάτη του για να απελευθερωθεί ο αέρας που υπάρχει στο στομάχι του.
  • Δώστε του να πιει διακεκομμένα λίγες γουλιές νερό ή γάλα είτε από το ποτήρι είτε από το μπιμπερό του.
  • Μπορείτε να πιέσετε ελαφρά την μύτη του έτσι ώστε να προκληθεί φτέρνισμα, θα το βοηθήσει να σταματήσει ο λόξιγκας.
  • Αν ο λοξιγκας εμφανιστεί την ώρα του φαγητού περιμένετε 5-10 λεπτά, αν παρόλα αυτά δεν σταματάει συνεχίστε το τάισμα για λίγα λεπτά, μερικές φορές η επανέναρξη του ταΐσματος μπορεί να βοηθήσει.
  • Κάντε υπομονή ο λόξιγκας στα παιδιά δεν διαρκεί πολύ και συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός γι’αυτά.

Προσοχή εάν παρατηρήσετε ότι ο λόξιγκας είναι επίμονος, δημιουργεί προβλήματα στο παιδί στην λήψη τροφής ή στον ύπνο του τότε θα πρέπει να ζητήσετε την βοήθεια παιδιάτρου.

 

πηγή εικόνας:quemas.mamaslatinas.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *