ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ


Το πρώτο και το πιο σημαντικό από όλα για να έχετε ασφαλή έκθεση στον ηλιο είναι το αντηλιακό, ένα από τα σημαντικότερα  πράγματα που πρέπει να προσέχετε στα αντηλιακά είναι τα στοιχεία που αναγράφουν στη συσκευασία τους.

Πάμε να δούμε τι σημαίνει ο όρος SPF που όλοι μας το ξέρουμε σαν αρχικά μόνο, Sun Protection Factor δηλαδή Δείκτης Ηλιακής Προστασίας και μας δίνει μια εκτίμηση σχετικά με τον χρόνο που μπορούμε να είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο φορώντας αντηλιακό χωρίς να καιγόμαστε. Για παράδειγμα καιγόμαστε στον ήλιο στα δέκα λεπτά; Με ένα αντηλιακό με SPF 10 είμαστε προστατευμένοι 10 x 10= 100 λεπτά ενδεικτικά πάντα διότι κάποιος μπορεί να έχει πιο ευαίσθητο τύπο δέρματος και να χρειάζεται μεγαλύτερη προστασία.

Υπάρχουν κάποιοι χρυσοί κανόνες που πρέπει να τους ακολουθούμε όλοι μας για να έχουμε σωστή χρήση αντηλιακού και έτσι να είναι ασφαλής η έκθεση στον ηλιο:

  • Απλώστε το αντηλιακό τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ηλιο.
  • Μην ‘τσιγκουνεύεστε’ την ποσότητα αντηλιακού που απλώνετε, εφαρμόστε το σε ολόκληρο το σώμα.
  • Μην ξεχνάτε να επαναλάβετε την εφαρμογή αντηλιακού μετά από κολύμπι, ιδρώτα, παιχνίδι κτλ.
  • Αν σας αρέσουν τα θαλάσσια σπορ και βρίσκεστε για αρκετή ώρα στο νερό καλό είναι να επιλέξετε να εφαρμόσετε αδιάβροχο αντηλιακό που διαρκεί περισσότερο και δεν φεύγει εύκολα με το νερό.
  • Αποφύγετε την έκθεση στον ηλιο τις επικίνδυνες ώρες 12 με 16.

Υπάρχουν δυστυχώς και κάποιες παγίδες/λάθη που πρέπει να προσέχετε:

  • Πρέπει πάντα να κοιτάτε την ημερομηνία λήξης του αντηλιακού. Μην χρησιμοποιείτε περσινά αντηλιακά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν λήξει.
  • Μην αφήνετε ποτέ τα αντηλιακά μόνιμα στο αυτοκίνητο. Η συνεχόμενη αυξημένη θερμοκρασία μειώνει την αποτελεσματικότητα τους.
  • Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντηλιακό και στην σκιά, επειδή είστε κάτω από την ομπρέλα δεν σημαίνει ότι δεν καίγεστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *