ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΖΑΛΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ


Η ναυτία και η ζαλάδα κατά την διάρκεια ταξιδιού είναι στην πραγματικότητα ένα είδος αποσυντονισμού του οργανισμού που προκύπτει από τα διαφορετικά μηνύματα που λαμβάνει ο εγκέφαλος. Δηλαδή ενώ μένεις στατικός/η ο εγκέφαλος λαμβάνει μηνύματα κίνησης με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνεται και έτσι να δημιουργείται η ζαλάδα και η ναυτία.

Όταν το παιδί ζαλίζεται κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς γονείς, η ταξιδιωτική ναυτία παρατηρείται συνήθως στα ταξίδια με το αυτοκίνητο ή με το λεωφορείο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί σε ταξίδι με αεροπλάνο ή πλοίο.

Πώς όμως μπορείτε να αποφύγετε την ζαλάδα και την ναυτία και να ταξιδέψετε ευχάριστα; Υπάρχουν κάποιες συμβουλές και κάποια μέτρα που μπορείτε να πάρετε:

 1. Καλό θα είναι πρίν ξεινήσετε, το παιδί να είναι νηστικό ή εναλλακτικά να του δώσετε ένα ελαφρύ γεύμα αποφεύγοντας τα βαριά και λιπαρά φαγητά.

 2. Καλό είναι να του φοράτε άνετα ρούχα χωρίς σφιχτά λάστιχα.

 3. Μην καπνίζετε σε όλη την διαδρομή.

 4. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού μην του δίνετε πολλά υγρά, αν διψάει μπορείτε να του δώσετε μερικές γουλιές νερό αλλά να αποφύγετε τα αναψυκτικά.

 5. Βάλτε το παιδί σας να καθίσει στο καθισματάκι με ελαφριά κλιση προς τα πίσω έτσι δεν θα πιέζεται το στομάχι του.

 6. Μην δίνετε να διαβάσει απολύτως τίποτα, ούτε να παίζει με το κινητό, nintendo κτλ.

 7. Φροντίστε να μην φορά κανένας κολώνια.

 8. Προτιμήστε να ταξιδέψετε όταν δεν έχει πολύ ζέστη (νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα).

 9. Φροντίστε να υπάρχει ένα παράθυρο ανοιχτό ώστε να αερίζεται ο χώρος.

 10. Προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή (ζητήστε του να τραγουδήσει μαζί σας, πείτε του ιστορίες).

 11. Σε μακρινά ταξίδια καλό είναι να σταματάτε κάθε 50-100 Km να κατεβαίνετε και να περπατάτε λίγο, αυτό θα βοηθήσει τον εγκέφαλο να ελέγξει εκ νέου την σχέση του σώματος με το σταθερό έδαφος.

  Μην δώσετε κάποιο φάρμακο στο παιδί σας εάν δεν έχετε συμβουλευτεί πρώτα τον παιδιατρό σας.

πηγή εικόνας: mother.gr