ΤΙΜΩΡΙΑ: 6 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ


Πόσες φορές έχουμε ακούσει απελπισμένους γονείς να λένε ότι έχουν δοκιμάσει τα πάντα, και με το καλό και με το άγριο αλλά κανένα δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα; Σίγουρα υπάρχουν πολλές θεωρίες για πειθαρχία που πολλές φορές μπερδεύουν τους γονείς, διότι σε άλλα παιδιά μπορεί να πιάνουν και σε άλλα όχι, η τιμωρια θα πρέπει να είναι το τελευταίο μέσο πειθαρχίας και αν είναι δυνατόν να μην γίνεται χρήση της συχνά. Πριν τιμωρήσετε το παιδί σας θα πρέπει οπωσδήποτε να αναρωτηθείτε κάποια πράγματα.

1. Είστε αρκετά ψύχραιμη ώστε να χειριστείτε την κατάσταση; Πολλές φορές όταν μας κυριεύει η οργή και ο θυμός κάνουμε πράγματα που ξέρουμε ότι είναι λάθος και αργά ή γρήγορα το μετανιώνουμε.

2. Είναι όντως σοβαρό αυτό που συνέβη ή δεν χρειάζεται να τιμωρηθεί; Εάν χρησιμοποιείτε την τιμωρια συνέχεια με το παραμικρό, τότε χάνει τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα και σίγουρα δεν θα μπορεί να συνετίσει το παιδί.

3. Η τιμωρια που επιλέξατε θα βοηθήσει άραγε το παιδί ώστε να καταλάβει το λάθος του και να μην το επαναλάβει στο μέλλον;

4. Γνωρίζει το παιδί ότι αυτό που έκανε δεν είναι σωστό και αποδεκτό; Βεβαιωθείτε ότι έχετε μιλήσει γι’αυτό, ότι έχετε εξηγήσει τι επιτρέπεται να κάνει αλλά βασικό και τι θα συμβεί αν παραφερθεί.

5. Είναι η τιμωρια που επιλέξατε λογική και δίκαιη; Προσέξτε την ηλικία του παιδιού, μην δείχνετε υπερβολική αυστηρότητα σε πολύ μικρά παιδιά.

6. Μήπως η τιμωρια σας ντροπιάζει ή εξευτελίζει το παιδί σας; Μην ξεχνάτε ότι σκοπός της τιμωρίας είναι να διδάξει και όχι να εκδικηθεί το παιδί για το λάθος του.

πηγή εικόνας: allyou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *