ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ


Αν ρωτούσαμε ένα ενήλικο τι πιστεύει πως θα έκανε ένα παιδι ευτυχισμένο, δυστυχώς οι περισσότερες απαντήσεις θα ήταν υλικά αγαθά όπως ένα καινούργιο παιχνίδι, μια κούνια, ένα κουκλόσπιτο κτλ.

Οι ενήλικες δυστυχώς μπερδεύουν την διασκέδαση του παιδιού με την πραγματική ευτυχία, ένα υλικό αγαθό σίγουρα θα το έκανε να περάσει όμορφα, να χαμογελάσει, να ασχοληθεί μαζί του αλλά δε θα χαρακτηριζόταν ένα παιδι ευτυχισμένο που εν συνεχεία θα γινόταν και ένας ενήλικας ευτυχισμένος.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι πιο πολλές έρευνες και γενικά πράγματα που ακούμε, ψάχνουμε, διαβάζουμε έχουν να κάνουν με το τι προκαλούν αρνητικά συναισθήματα σε ένα παιδι και όχι τόσο με το τι μπορεί να το κάνει πραγματικά ευτυχισμένο.

Τα υλικά αγαθά δεν έχουν σχέση με την ευτυχία ενός παιδιού, η σχέση γονιού-παιδιού όμως έχει τον κυρίαρχο ρόλο καθώς βοηθάει στην διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού, στην άποψη του για τον κόσμο και αποτελεί το σημείο εκκίνησης για την ευτυχία.

Τα παιδιά που διαμορφώνουν μια καλή σχέση με τους γονείς τους από πολύ νωρίς, αναπτύσσουν αργότερα θετικές και καλές σχέσεις με φίλους, με ερωτικούς συντρόφους και εν συνεχεία και με τα δικά τους παιδιά.

Η αποδοχή είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας και παίζει μεγάλο ρόλο. Ένα μικρό παιδι θα νιώσει ασφάλεια και σιγουριά όταν το αποδεχόμαστε όπως είναι. Η αυστηρή κριτική και η ταμπέλες ιδίως σε μικρή ηλικία δεν βοηθούν.

Ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

  • Να είστε θετικοί απέναντι στο παιδι, η αρνητικότητα μόνο άγχος προσφέρει.
  • Να έχετε χιούμορ.
  • Μην ποντάρετε στην τελειότητα.
  • Προσαρμόστε τους κανόνες διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την προσωπικότητα του παιδιού σας αλλιώς θα έχετε καταπιεσμένα και στρεσαρισμένα παιδιά.
  • Αφήστε τα να ανοίξουν τα φτερά τους.

 

πηγή εικόνας:ipen.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *