ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Πάρα πολύ συχνά οι γονείς αναρωτιούνται και ψάχνουν τρόπους για να ενισχύσουν την ομιλια του παιδιου τους, πως δηλαδή θα μπορούσαν και οι ίδιοι να βοηθήσουν στην ανάπτυξη λόγου του παιδιού. Από την γέννηση το βρέφος αρχίζει να δέχεται καταιγισμό ερεθισμάτων, η οικογένεια του μπορεί να συμβάλει και να στηρίξει όλους τους τομείς ανάπτυξης του παιδιού καθώς και την ανάπτυξη του λόγου.

Πάμε να δούμε μερικούς τρόπους που μπορούν να κάνουν όλοι οι γονείς για να ενισχύσουν την ομιλια του παιδιού:

1. Χρησιμοποιήστε καλή ομιλία η οποία είναι καθαρή και απλή για το παιδί.

2. Εμπλουτίστε το λεξιλόγιο, μάθετε του τα μέρη του σώματος αλλά και τι μπορείς να κάνεις με αυτά. Αυτό είναι το στόμα μου, μπορώ να μιλήσω, μπορώ να πιω χυμό, μπορώ να φάω ένα μήλο.

3. Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει και να κάνει ερωτήσεις, για παράδειγμα είσαι κορίτσι; σε λένε Άννα; το γουρούνι είναι ζωάκι; μπορεί να πετάξει; Ενθαρρύνετε το παιδί να σας κάνει και αυτό αντίστοιχα ερωτήσεις τέτοιες.

4. Μην χρησιμοποιείται μωρουδίστικη ομιλία, κάντε το μόνο αν χρειαστεί, αλλά φροντίστε να συνοδεύεται και με ενήλικο λόγο. Θα κάνουμε μαμ. Είναι ώρα για φαγητό τώρα.

5. Παράλληλη ομιλία. Όταν το παιδί κάνει μπάνιο, τρώει ή παίζει μιλήστε του γι’αυτό που κάνει. Παράδειγμα τρως μήλο; το μήλο είναι στρογγυλό και κόκκινο.

6. Μην βιάζεστε, περιμένετε. Όταν ξέρετε ότι το παιδί ξέρει την λέξη, δώστε του χρόνο ώστε να την πει.

7. Φτιάξτε ένα τετράδιο με εικόνες από αντικείμενα που παίζει, με φρούτα, με τρόφιμα, με ζωάκια, κολλήστε μαγνήτη από πίσω έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να ξανά κολλάει. Δημιουργήστε ανόητες εικόνες αναμιγνύοντας και ταιριάζοντας τες μεταξύ τους και φτιάξτε ιστοριούλες.

8. Κάντε ερωτήσεις που απαιτούν επιλογή, για παράδειγμα θέλεις να φορέσεις την κόκκινη ή την κίτρινη μπλούζα;

9. Βάλτε τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί συχνά σε σημείο που να τα βλέπει αλλά να μην μπορεί να τα φτάσει. Έτσι θα επικοινωνήσει για να τα ζητήσει.

πηγή εικόνας: boro.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *