ΥΠΝΟΣ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ


Η λαϊκή ρήση που όλοι γνωρίζουμε ότι ο υπνος θρέφει τα παιδιά έρχεται να επιβεβαιωθεί με τα αποτελέσματα ερευνών όπου διαπίστωσαν ότι ο υπνος αποτελεί παράγοντα κλειδί για καλύτερη μνήμη και μάθηση ενός μωρού.

Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής ο άφθονος και ήσυχος υπνος είναι το κλειδί για τη μνήμη και τη μάθηση του μωρού. Αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει μελέτη που έγινε σε 226 μωρά έως 12 μηνών όπου ανακάλυψαν την αδυναμία των μωρών να θυμηθούν κάτι νέο που είχαν μάθει εάν δεν κοιμόντουσαν αμέσως μετά το ‘μάθημα΄.

Το σημαντικό σε αυτή την έρευνα είναι να τονίσουν στους γονείς την σημασία που έχει το διάβασμα από τους γονείς στα παιδιά όταν πέφτουν για ύπνο. Διότι η καλύτερη ώρα για να μάθει κανείς κάτι στο παιδί του είναι λίγο πριν κοιμηθεί.

Φυσικά ο υπνος είναι σημαντικός σε όποια ηλικία και αν βρισκόμαστε, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικότερος για τη μάθηση και τη μνήμη κατά τα πρώτα στάδια της ζωής.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σέφιλντ στη Βρετανία και του Μπόχουμ στη Γερμανία άρχισαν να διδάσκουν σε μωρά ηλικίας 6 έως 12 μηνών, τρία νέα παιχνίδια με κούκλες. Μετά το μάθημα έβαζαν τα μισά παιδιά για υπνο όση ώρα ήθελαν, ενώ τα άλλα μισά είτε δε κοιμόντουσαν είτε κοιμόντουσαν για λιγότερο από 30 λεπτά. Την επόμενη μέρα ενθάρρυναν τα παιδιά να παίξουν ακριβώς με τον τρόπο που είχαν διδαχθεί.

Τα παιδιά που είχαν κοιμηθεί καλά εμφάνισαν καλύτερη επίδοση μάθησης και μνήμης, σε αντίθεση με τα παιδιά που είχαν κοιμηθεί ελάχιστα έως καθόλου τα οποία  δεν κατόρθωσαν να εκτελέσουν σωστά κανένα παιχνίδι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *